('STRONG EGG')
Bagaimana melakukannya?
(‘How to do it?’)
1. Bahan – bahan yang diperlukan (‘What Do I Need?’)
* Telur (‘An egg’)
2. Pegang telur, pegang dengan keadaan tangan mengelilingi telur itu.
(‘Hold an egg, completely surrounding it with your hand.’)
3. Picit ia, pastikan semua tekanan sekeliling adalah sama rata.
(‘Squeeze it, making sure that the pressure is even all around.’)
4. Anda sepatutnya boleh memicit dengan kuat tanpa memecahkannya (lakukan di sinki atau mangkuk.
(‘You should be able to squeeze it very hard without breaking it (do this over a sink or bowl just in case.’)
5. Telur itu akan pecah jika terdapat rekahan padanya, ataupun anda sedang memakai cincin.
(‘The egg may break if it is already slightly cracked, or if you are wearing a ring.’)
Bagaimana ia berlaku?
(‘How this works?’)
Telur adalah kuat (terutamanya pada bahagian lengkung) dan boleh tahan dengan daya yang dikenakan secara serata ke atasnya. Ia tidak boleh tahan dengan daya yang tidak serata, yang mana telur mudah pecah apabila diketuk pada bahagian tepi mangkuk atau pecah apabila jatuh ke tanah.
(‘Eggs are surprisingly strong (especially the curve side) and will stand up to forces applied evenly to them. They don't stand up so well to uneven forces, which is why they crack easily on the side of a bowl or break when they hit the ground.’)
No comments:
Post a Comment